Експлуатація та ремонт обладнання харчових виробництв
Кваліфікація: технік-механік
Освітня концепція спеціальності “Експлуатація та ремонт обладнання харчових виробництв” полягає в підготовці техніків-механіків для підприємств харчової промисловості різних секторів економічної діяльності. Підготовка фахівців ведеться згідно з стандартом вищої освіти України.
Основні напрямки діяльності коледжу з даної спеціальності:
- удосконалення навчального процесу з застосуванням новітніх форм і методів навчання;
- комп’ютеризація навчального процесу;
- розширення використання діяльних методів навчання;
- співробітництво з підприємствами галузі для забезпечення практичної підготовки студентів у відповідальності з вимогами роботодавців;
- перехід на інтегровані навчальні плани для забезпечення навчання випускників коледжу в навчальних закладах четвертого рівня акредитації зі скороченим терміном.
Випускник одержує кваліфікацію техніка-механіка і може працювати на посадах згідно державному класифікатору професій: технік-механік, майстер цеху, завідувач майстерні, керівник малого підприємства без апарату управління, бригадир, наладчик технологічного обладнання.
Фахівець підготовлений до роботи в різних галузях харчової промисловості.
Випускник має право продовжувати навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів бакалавра, спеціаліста, магістра.
Навчальним планом передбачена тривалість навчання 3 роки і 10 місяців на базі базової загальної середньої освіти (9 класів) і 2 роки 10 місяців на базі повної загальної середньої освіти.
Навчальний план складається з наступних циклів дисциплін:
- Цикл загальноосвітніх дисциплін:
історія України, всесвітня історія, українська мова, українська література, зарубіжна література, математика, фізика та астрономія, хімія, основи інформатики, біологія, географія, допризовна підготовка, іноземна мова, фізкультура і здоров’я; - Цикл гуманітарної та соціально-економічної підготовки:
історія України, українська мова (за професійним спрямуванням), культурологія, філософія, соціологія, основи правознавства, економічна теорія, іноземна мова (за професійним спрямуванням), фізичне виховання; - Цикл природничо-наукової підготовки:
основи екології, безпека життєдіяльності, інформатика, електротехніка і електрообладнання, основи гідравліки і теплохолодотехніки, матеріалознавство і технологія конструкційних матеріалів, взаємозамінність, стандартизація і технічні вимоги, фізика; - Цикл професійної та практичної підготовки:
Нарисна геометрія, інженерна та комп’ютерна графіка, теоретична механіка, опір матеріалів, деталі машин, будова і експлуатація обладнання, ремонт, монтаж та налагодження обладнання, процеси і апарати галузі, автоматизація виробництва, основи охорони праці, технологія галузі, санітарно-технічні устрої економіки, організація і планування, основи підприємницької діяльності, основи промислової санітарії, основи промислового будівництва.
Навчальна слюсарно-механічна, експлуатаційно-ремонтна, ситуаційна, технологічна та переддипломна практики.
Форма завершення навчання: дипломний проект.
Навчальний процес організовується за 5-денним робочим тижнем, за класно-урочною та лекційно-семінарською системами навчання. Значна увага приділяється формуванню вмінь та навичок студентів. Біля 40% усіх навчальних знань відведено для проведення лабораторних і практичних робіт. Навчальний процес забезпечують 13 кабінетів та 10 лабораторій.
З деталей машин та будови і експлуатації обладнання студенти виконують курсові проекти, а з економіки організації та управління – курсову роботу.
Виробничу практику студенти проходять на сучасних передових підприємствах харчової промисловості Хмельницької, Чернівецької, Вінницької, Тернопільської, Житомирської областей та республіки Крим.
Загальна тривалість виробничої практики 20,5 тижнів.