Обслуговування програмних систем і комплексів
Кваліфікація: технік-програміст
Освітня концепція спеціальності “Обслуговування програмних систем і комплексів” полягає в підготовці техніків-програмістів для обслуговування комп’ютерних систем і мереж як на підприємствах харчової промисловості так і до неї наближених.
Підготовка фахівців ведеться згідно з стандартом вищої освіти України.
Основні напрямки діяльності коледжу з даної спеціальності:
- застосування сучасних форм і підготовчих методів навчання;
- впровадження інтегрованих навчальних планів та європейської системи навчання;
- використання в процесі фахової підготовки пакетів прикладних програм загального та спеціального призначення і Глобальної мережі Інтернет;
- співробітництво з підприємствами галузі для забезпечення практичної підготовки студентів у відповідальності з потребами роботодавців.
Випускник одержує базову вищу освіту по напрямку “Комп’ютерні науки” з кваліфікацією технік-програміст та освітньо-кваліфікаційним рівнем – молодший спеціаліст.
Згідно з класифікатором він може працювати, виконуючи обов’язки наступних фахівців:
- начальника зміни обчислювального (інформаційно-обчислювального) центру;
- техніка-програміста;
- техніка обчислювального (інформаційно-обчислювального) центру;
- оператора електронно-обчислювальної комп’ютерної техніки;
- укладальника тексту;
- оператора обчислювальних машин;
- оператора комп’ютерного набору.
Навчальним планом передбачена тривалість навчання 3 роки і 10 місяців на базі базової спеціальної освіти (9 класів) та 2 роки 10 місяців на базі повної загальної середньої освіти.
Навчальний план складається з наступних циклів дисциплін:
- Цикл загальноосвітніх дисциплін:історія України, всесвітня історія, українська мова, українська література, зарубіжна література, математика, фізика та астрономія, хімія, основи інформатики, біологія, географія, допризовна підготовка, іноземна мова, фізкультура і здоров’я;
- Цикл гуманітарної та соціально-економічної підготовки:
історія України, філософія, основи економічних теорій, основи правознавства, соціологія, іноземна мова (за професійним спрямуванням), фізичне виховання, менеджмент та маркетинг; - Цикл природничо-наукової підготовки:
вища математика, основи дискретної математики, теорія ймовірності і математична статистика, основи програмування та алгоритмічні мови, безпека життєдіяльності, фізика (електрика), інженерна графіка; - Цикл професійної та практичної підготовки:
методи та засоби комп’ютерних інформаційних технологій, організація баз даних та знань, комп’ютерні мережі, основи збору і передачі та обробки інформації, інформаційні системи та структури даних, системне програмне забезпечення і операційні системи, технологія програмування та створення програмних продуктів, системи штучного інтелекту, об’єктно-орієнтована технологія програмування, комп’ютерна схемотехніка, архітектура комп’ютерів, основи охорони праці, економіка і організація виробництва, основи захисту інформації, інженерна і комп’ютерна графіки, табличні процесори, технологія галузі, текстові редактори, інформаційні системи і технології в обліку.
Студенти проходять наступні види практичного навчання: навчальні практики з програмування з систем управління базами даних з технології розробки, програмою забезпечення, технологічна і переддипломні практики
Формою завершення навчання являється державний екзамен з дисциплін:
- технологія програмування та створення програмних продуктів;
- організація баз даних та знань;
- системне програмне забезпечення і операційні системи.
Навчальний процес організовується на 5-денним робочим тижнем, за класно-урочною і лекційно-семінарською системою навчання.
Значна увага приділяється формуванню вмінь та навичок студентів. Біля 40% навчальних знань відведено для виконання лабораторних і практичних робіт.
Навчальний процес забезпечують 12 кабінетів та 8 лабораторій.
Студенти виконують курсові роботи з дисциплін: основи програмування та алгоритмічні мови і технологія програмування та створення програмних продуктів.
Навчальна практика проводиться в лабораторіях коледжу, а виробнича на різних підприємствах харчової промисловості при умові наявності в них відповідної бази.
Тривалість навчальної і виробничої практик по 8 тижнів.